sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Perheensisäiset syyt: Avioero & linoit apuna viestittelyssä

Kaikki perheet eivät valitettavasti säily yhtenäisinä. Joskus saattaa käydä niin, että vanhemmat päätyvät hakemaan avioeroa. Silloin perheen tasapaino järkkyy. Tilanne muuttaa niin vanhempien, nuorten kuin mahdollisten uusperheiden arkea. Uudessa elämäntilanteissa pitäisi jokaiselle perheenjäsenelle antaa aikaa tilanteen käsittelyyn. Seuraavassa muistilistaa niin vanhemmalle kuin nuorellekin.

Muista, nuori:
- Vanhempiesi ero ei johdu sinusta.
- Anna itsellesi aikaa hyväksyä asia. Älä huolestu, jos se ei tapahdu hetkessä. Ei sen kuulukaan tapahtua.
- Kaikki tunteet ovat sallittuja.
- Älä jää ajatustesi kanssa yksin. Puhu vanhemmillesi, he ovat edelleen olemassa sinua varten. Voit kertoa tilanteeesta myös ystävillesi, koulukuraattorille tai tutuille nuorisotyönohjaajille.
- Älä pelkää mahdollisten äiti/isäpuolien varastavan biologisten vanhempiesi paikkaa. Heidän ei kuulu sitä tehdä ja usko pois, heillä tuskin on se tarkoituksenaankaan. He yrittävät vain parhaansa mukaan tutustua sinuun vaikeasta tilanteesta huolimatta.
- Uusissa ja yllättävissä tilanteissa vaaditaan joustamista. Yritä sinäkin joustaa tarvitaessa. Muista kuitenkin, ettei sinun tarvitse joustaa äärirajoille asti.
- Yritä löytää jotain positiivista jokaisesta päivästä. Pienetkin positiiviset jutut parantavat päivää.
- Turvaudu siihen, että sateisten päivien jälkeen paistaa aina aurinko. Vaikeudet eivät kestä ikuisesti.

Muista, vanhempi:
- Kertokaa eropäätöksestä yhdessä ja kasvotusten yhtä aikaa kaikille lapsille
- Muistuttakaa lapsia siitä, ettei ero johtunut heistä. 
- Voitte halutessanne kertoa eronne syistä. Se on kannattavaa. Muistakaa kuitenkin, ettei lasten kuulu tietää kaikkia likaisimpia ykstityiskohtia, jos niitä eronne taustalla on. Suojelkaa lapsianne niiltä.
- Ottakaa aikaa itsellenne hyväksyä asia. Terapeutilla käyminen voi helpottaa surutyötä.
- Olisi tärkeää, että puhutte lastenne toisesta vanhemmasta heidän kuullensa kauniisti, vähintäänkin neutraalisti. Esimerkiksi äidin ei tule haukkua lasten isää heidän kuullensa, eikä myöskään toisinpäin. Lapsella on aina kaksi biologista vanhempaa, joita heillä on oikeus rakastaa ja pitää hyvinä vanhempina sekä ihmisinä. Toisten pahat sanat horjuttavat tätä asiaa.
- Kuunnelkaa lastenne murheita ja mielipiteitä.
- Osoittakaa rakkautta ja välittämistä lapsillenne eronkin keskellä ja sen jälkeen.
 - Elämä jatkuu!

Kahden kodin välinen viestittely voi olla haastavaa. Milloin koulukirjat ovat isällä ja milloin äidillä, työkuviot voivat sekoittaa harrastuksiin viemistä ja niin edelleen. Puheluiden soittamisen lisäksi apukeinoksi perheiden väliseen viestittelyyn voi ottaa vaikka uusioperheiden yhteisen WhatsApp-ryhmän. Toinen mahdollisuus on tehdä perheiden yhteinen muistitaulu internetiin Linoit-ohjelman avulla. Sinne perheenjäsenet voivat kirjoittaa kysymyksiä, laittaa muistilistoja ja niin edelleen.


Tässä esimerkki siitä, mitä perheiden yhteiselle linoit-seinällä voi kirjoitta ja miten käyttää Linoitia apuavälineenä viestittelyssä. Voit käydä tsekkaamassa tarkemmin tekemäni esimerkkilinoitin klikkaamalla tästä !

- Roosa -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti