sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Perheen sisäiset syyt: Avioero & nuorisotyönohjaajan/muun kasvattajan näkökulma

Nuorisotyöntekijät, opettajat ja muut kasvattajat kohtaavat nykyään valitettavasi yhä enemmän avioerolapsia. Tässä muistilistaa siitä, mitä olisi hyvä muistaa avioeroperheiden nuoria kohdatessa:

- Kysy mitä kuuluu. Älä välttämättä kysy suoraan perheen avioero-tilanteesta, jos et varmaksi tiedä, että nuori haluaa puhua siitä. Suora kysymys voi jopa säikäyttää nuoren tai saada hänet kiukkuiseksi. Sen sijaan kuulumisia kysymällä huolet perheen tilanteesta voivat tulla luontevasti käsitellyksi.
- Kuuntele, lohduta ja ole tukena.
- Osoita olevasi ihminen, joka pysyy tukevasti nuoren rinnalla silloinkin, kun elämässä muuten järkkyy.
- Älä arvostele negatiivisesti nuoren vanhempia nuoren kuullen. Voit tietysti sanoa esim. "olipa ikävää" tms. yleistä, mutta älä lähde haukkumaan nuoren vanhempia hänen kuullensa.
- Ole tarvittaessa yhteydesä nuoren vanhempiin. Eityisesti jos nuori oireilee erosta ja epäilet, etteivät vanhemmat tiedä nuoren pahasta olosta, soita kotiin. Muista kuitenkin kohteliaisuus ja ammattietiikan rajat.
- Jos tilanne vaatii, tee lastensuojeluilmoitus.
- Muista, ettei nuori ja hänen elämänsä ole pelkästään sinun vastuullasi. Ohjaa nuori tarvittaessa muun avun piirin. Ennen kaikkea - huolehdi omasta jaksamisestasi!

- Roosa -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti