maanantai 25. toukokuuta 2015

Oppimisvaikeudet: koulupudokkuus

Koulupudokkuus tarkoittaa sitä, että oppivelvollisuusikäinen jättää syystä tai toisesta koulun kesken. Huonoista lähtökohdista tulevat lapset ja nuoret putoavat koulusta helpommin kuin hyväosaiset. Perheellä on paljon merkitystä koulupudokkuudessa. Jos vanhemmat ovat kannustavia ja auktoriteettisiä ja vaikka pakottavat nuoren käymään koulun loppuu, ei putoamista tapahtu yhtä helposti. Jos taas kotona ollaan välinpitämättömiä eikä nuorta kannusteta koulunkäyntiin, putoaminen tapahtuu helpommin.

Vinkkejä nuorelle, joka on vaarassa pudota:
- Mieti, mikä on johtanut siihen ettei koulu kiinnosta etkä pysy vauhdissa.
- Mitä voisit tehdä, että koulu kiinnostaisi?
- Mitä haluaisit tehdä peruskoulun jälkeen? Sen pohtiminen auttaa jaksamaan peruskoulun loppuun.
- Mieti tulevaisuuttasi. On mahdotonta hankkia jatko-koulutusta ja sitä kautta töitä, jos peruskoulu jää kesken.
- Ota asia puheeksi opettajan, terveydenhoitajan, koulupsykologin, vanhempiesi tai kenen tahansa kanssa. Yksin ei tarvitse selvitä, vaan on mahdollista saada apua!

Koulupudokkuuden uhan alle jäänyttä nuorta tulee rohkaista ja kannustaa. Nuori ei aina edes itse ymmärrä, millaisia seurauksia koulupudokkuudesta voi johtua. Nuorisotyönohjaajana en välttämättä paljoa pysty tekemään, saati löytämään koulupudokkaita. Jos nuori on jo pudonnut, voi olla ettei hänellä ole tapana käydä nuorisotiloillakaan ja hän on syrjäytymässä. Jos vastaan kuitenkin tulee nuori, jonka huomaan olevan koulupudokkuuden uhan alla, hänen kanssaan on juteltava aiheesta. Nuorelle voi kertoa, millaisia seurauksia koulupudokkuudella voi olla ja häneltä voi kysellä, miksi näin on päässyt käymään ja ollaanko kotona huomattu asian laita.

- Olivia -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti