keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Perheen sisäiset syyt: Vanhemman alkoholismi

"Isäni juo päivittäin. Kun isä on humalassa hän ei tee pahaa minulle. Minua hävettää tuoda ystäviä isän luo. Minua huolettaa myös jos se tekee itselleen jotain, kerran on soittanut ja uhannut tappaa itsenä." (http://www.mll.fi/nuortennetti/paihteet/keskustelu/?E2120058M=4&x2120058=16484113)

Vanhemman alkoholin käyttö on totta tuhansille nuorille. Liian monelle nuorelle. Itse turvallisessa ja rakastavassa perheessä kasvaneena on ollut surullista lukea eri blogien kautta tai katsoa ohjelmia, missä kerrotaan millaista se on/oli, kun vanhempi juo (linkit postauksen lopussa).
   Alkoholin hallitessa perhe-elämää rakkaus ja välittäminen eivät juurikaan näy. Kunnon ryyppyputkien aikana nuori saattaa olla itse se, joka lähtee etsimään vanhempiaan. Jääkaapissa ei välttämättä ole ruokaa, koska ne vähäisetkin rahat ovat kuluneet alkoholiin tai ovat vanhemman taskussa ja vanhemman koordinaateista ei ole tietoa. Puhtaat vaatteet ovat vähissä. Kavereita ei uskalleta tuoda kylään, koska nuori häpeää kotiolojaan. Nuori joutuu selviytymään itse arjestaan, ilman läheistä kiintymyssuhdetta vanhempiinsa. Nuori joutuu olemaan oman elämänsä sankari. Joskus se onnistuu ja alkoholistien lapsesta kasvaa kunnollinen veronmaksaja. Kuitenkin on myös niitä tapauksia, joissa lapsi sortuu jatkamaan vanhempien viitoittamaa tietä, sillä hän ei tiedä paremmasta, eikä ole saanut apua ongelmiinsa. Siksi olisikin tärkeää, että apua on helposti saatavilta osaavilta ja välittäviltä aikuisilta. Yksikin välittävä aikuinen voi riittää pelastamaan nuoren.
   Apua pitäisi olla siis helposti saatavilla. Tämän päivän nuorille helpoin tiedonlähde on internet. Siksi auttavien tahojen pitäisi olla soluttautuneina sinne, missä nuoretkin ovat - nettiin, erityisesti someen. Nuorella on matalampi kynnys lähteä pyytämään apua ongelmiinsa somen kautta - se ei vaadi face to face-tilannetta tai välttämättä edes oma nimen tai asuinpaikan paljastamista. Tai jos vaatii, somessa vaikuttavat tahot voivat ohjata nuoren omille internet-sivustoille joissa apua voi pyytää täysin anonyymisti.Esimerkiksi MLL:llä on omien internet-sivujensa lisäksi tilit Facebookissa  ja Twitterissä. Lisäksi MLL:n nuortennetti on kohdennettu apua tarvitsevile nuorille. Nuortennetillä on oma blogi ja tili Facebookissa.
   Nuoren on hyvä kokea, ettei ole ainut alkoholiperheen lapsi. Somessa olisi hyvä olla ryhmiä, joissa nuori saa vertaistukea saman asian kanssa painivilta ikäisiltään. Ryhmän ylläpitäjän/ylläpitäjien pitää kuitenkin olla ammattilaisia ja tarkkoja siitä, mitä esimerkiksi Facebook-ryhmissä kirjoitetaan. Jaetut asiat voivat olla hyvinkin henkilökohtaisia ja arkoja, joten ryhmässä tulee vallita luottamuksen ilmapiiri. Täällä saan jakaa asioita, täällä tunteet ovat sallittuja, täällä saan apua, täällä voin auttaa muita, täällä minua arvostetaan sellaisena kuin olen. Näitä ajatuksia voidaan suojella sillä, että ryhmä on esimerkiksi suljettu, jolloin ryhmään päästäkseen sinne tulee lähettää liittymispyyntö, jonka ryhmän ylläpitäjä(t) hyväksyvät.
   Avun hakeminen on tärkeää oman henkisen hyvinvoinnin ja kasvun kannalta. Kenenkään ei tarvitse jatkaa vanhempiensa jalanjäljissä. Avun hakemisen lisäksi nuori voi käsitellä tunteitaan esimerkiksi kirjoittamisen tai piirtämisen kautta, joka voi olla hyvinkin terapeuttista ja puhdistavaa. Nuori voi luoda esimerkiksi blogin, jonne kertoo tuntemuksistaan. Netti on myös täynnä muiden blogeja, joista voi löytää sielunsisaruksiaan. Muiden blogien lukeminen voi olla hyvin terapeuttista.
   Vaikka netti onkin täynnä mahdollisuuksia hakea ja saada apua, netin kautta kohtaaminen ei korvaa kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta luotettavan ammattilaisen kanssa. Internet voi kuitenkin toimia hyvänä ponnahduslautana uuteen, valoisampaan ja parempaan elämään. Se voi johdattaa nuoren auttavan ammattilaisen (koulupsykologi, kuraattori, sosiaalipäivystys) luokse. Tärkeintä ei ole se, kuinka pitkän tai lyhyen askeleen ottaa. Tärkeintä on se, että se askel tulee otetuksi. Ongelmien kanssa ei tarvitse tai saa jäädä yksin!

- Roosa -
  
Apua tarjoavia sivustoja: MLL- NuortennettiSuomen mielenterveysseura   
   

1 kommentti:

  1. Tässä kirjoituksessa tuotte hyvin esille sen, mistä apua voi saada ja esim. vertaistukea.

    VastaaPoista