sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Mielenterveys: itsetunto-ongelmat



Uskalla olla oma itsesi. Kukaan ei tee sitä sinua paremmin.

Monet nuoret kohtaavat elämänsä aikana paljon itsetunto-ongelmia, jotka saattavat jatkua pitkälle aikuisuuteen saakka. Kaikki alkaa siitä, että aletaan vertailla itseä ja omaa osaamista toisiin ihmisiin. Ajatellaan, että toinen ihminen, joka on luotu aivan täysin erilaiseksi, olisi jotenkin parempi ja arvokkaampi laadultaan. Oma arvo ja merkitys saattaa alkaa tuntua mitättömältä. Ajatellaan liikaa sitä, mitä muut mahtavat minusta ajatella.

Jokaiselle on annettu omat erityistaidot ja –lahjat. Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea. Meidän täytyisi oppia vain huomaamaan, että kun jokainen osaa jotain, niin me voimme yhdistää lahjamme ja erityistaitomme ja näin saada yhdessä paljon hyvää aikaan.

On suuri rikkaus, että ihmiset ovat erilaisia. Millaista olisi elää maailmassa, jossa kaikki tykkäävät samoista asioita ja osaavat tehdä tismalleen samoja juttuja? Toisten ihmisten mielipiteitä ei saisi pelätä. Jokaisella on omat heikkoutensa. Myös niillä kaikkein cooleimmilla tyypeillä. Ja niinhän se on, että virheistä oppii! Ollaan rohkeasti sellaisia kuin ollaan ja vaalitaan yhdessä erilaisuutta.

Rakasta ensin itseäsi. Vasta sitten voit rakastaa muita.

Nuoruuden yksi suurimpia päänvaivaa ja ahdistusta tuottavista asioita on ulkonäkö ja epävarmuus omasta kehosta. Median luoma kauneusihanne langanlaihoista ja täydellisesti meikatuista naisista aiheuttaa ulkonäköpaineita jo aivan liian varhain lasten ja nuorten tyttöjen keskuudessa. Poikien kohdalla puhutaan timmeiksi treenatuista vartaloista ja viimeisen päälle laitetusta ulkonäöstä. Ja sitten vielä ihmetellään, miksi nuoret kärsivät itsetunto-ongelmista. Kaikki pyrkivät olemaan samanlaisia kuin naiset ja miehet lehtien sivuilla ja mediassa: kuvankäsittelyohjelmilla muokattuja ja suuresti ihailtuja ihmisiä.

Kuka on sanonut, että langanlaiha ja viimeisen päälle treenattu on ainut, oikea tapa olla kaunis?

Ulkonäkö on joillekin arka asia eikä siitä helposti uskalla puhua kellekään. Taustalla voi olla pelkoa siitä, että ei kelpaa. Jokaisella nuorella pitäisi kuitenkin olla ympärillä niitä luotettavia ja helposti lähestyttäviä aikuisia, joille uskaltaa puhua ja purkaa sydäntä. Myös ystävät, joiden seurasta saa energiaa ja hyvää oloa ja jotka tekevät ja tahtovat sinulle hyvää, ovat elämän suuri voimavara.

Somesta löytyy muun muassa MLL:n nuorten netti- sivusto. Sivustolla on paljon tietoa asioita ja siellä nuorten on mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavista asioista suoraan ammattilaisilta. Apua löytyy myös Suomen mielenterveysseuran sekä nuorten mielenterveystalon nettisivustoilta. Netti on myös pullollaan vertaisihmisten kirjoittamia blogeja. Niistä voi olla enemmän apua ja tukea kuin osaisi uskoa.


Sinä olet kaunis, ihmeellinen, ainutlaatuinen ja täydellinen juuri sellaisena kuin olet. Älä yritä olla jotain, mitä et ole. Olemalla oma itsesi olet kaikista kaunein.

Blogeja: Smile! You are beautifulKia -
Apua tarjoavia sivustoja:  MLL - nuortennettiSuomen mielenterveysseuraNuorten mielenterveystalo




 - Julia -          

1 kommentti:

  1. Kirjoitatte kauniisti vaikeasta asiasta. Esim. noita MLL:n sivustoja voisi tässä blogissa enemmänkin esitellä ja tuoda esille sen, minkälaisia auttamistapoja siellä on. Nuori itse ei välttämättä jaksa alkaa itse etsimään ja selvittelemään, joten olisi hyvä vielä enemmän "esitellä" näitä nuorelle.

    VastaaPoista