torstai 26. maaliskuuta 2015

Mielenterveys: pelot ja ahdistus

Jokainen ihminen, nuori tai vanha, kokee elämänsä aikana jos jonkinmoista pelkoa ja ahdistusta. Jokainen joutuu välillä murehtimaan ja jännittämään asioita eikä peloltakaan voi välttyä. Jo ihan pienetkin asiat saattavat tuntua ylitsepääsemättömiltä ja tuottaa suurta pään vaivaa, jopa unettomia öitä. Ja kyllä, voin hyvin samaistua tähän itsekin.

Pelko ja ahdistus tuntuu ja näkyy kehossa. Sydän hakkaa tuhatta ja sataa, kädet tärisevät ja alkavat hikoilla, ääni saattaa väristä eikä huonolta ololtakaan voi välttyä. Päässä pyörii mitä hulluimpia ajatuksia ja uskomuksia siitä, mitä kamalaa voisi tapahtua. Ja mitä enemmän sitä ajattelee, sitä enemmän pelottaa ja ahdistaa.

Eniten pelkoa ja ahdistusta nuorille aiheuttavat pelko epäonnistumisesta tai hylätyksi tulemisesta, yksin jäämisestä. Myös uusien asioiden kohtaaminen voi olla pelottavaa. Kaikkeen tähän vaikuttaa paljon kasvatustapa. Jos nuorelle pienestä pitäen kerrotaan maailman olevan paha paikka, niin myöhemmin elämässä voi olla suuri haaste lähteä kohtaamaan uusia asioita. Ja tietysti jokainen ihminen on yksilö. Toiset jännittävät enemmän kuin toiset ja kokevat ahdistuksen tunteita helpommin.

Monet nuoret kamppailevat päivittäin epäonnistumisen pelon kanssa. Tänä päivänä nuorilta vaaditaan paljon ja virheitä korostetaan. Tämä jos mikä luo pelkoa epäonnistumisesta. Kaikkihan me teemme virheitä. Ihmisten täytyisi keskittyä virheiden syynäämisen sijaan enemmän niihin asioihin, joissa onnistutaan ja jotka tuottavat iloa. Kannustetaan! Kaikki ihmiset tekevät virheitä ja epäonnistuvat joskus. Se on elämää ja se mikä ei tapa, vahvistaa!

”Ei pitäisi lietsoa itseään pelkotilaan, vaan hyväksyä omakin keskeneräisyys. Nytkin yhteiskunnassa peräänkuulutetaan luovuutta ja tekoja, ja se tarkoittaa, ettei yksilötasollakaan pitäisi takertua pelkoihinsa.” http://yle.fi/uutiset/epaonnistumisen_pelko_kasvaa_virheita_korostamalla/7225589

Aikuisten ja työntekijöiden, jotka työssään kohtaavat pelkojen ja ahdistuksen kanssa kamppailevia nuoria, olisi hyvä jutella ja keskustella nuoren kanssa asiasta. Kysyä, mikä mahdollisesti pelottaa ja miksi. Nuoria olisi hyvä kannustaa ja rohkaista kokeilemaan uusia asioita. Olla heille tukena ja kertoa, että pelot ja ahdistus eivät ole merkki heikkoudesta, vaan ne kertovat siitä, että asioita tehdään täydellä sydämellä ja niillä on merkitystä.

Rohkaise nuorta pitämään itsestä huolta. Liikkuminen, riittävä uni ja päivittäiset rentoutumismenetelmät voivat olla hyvä apukeino lievittää pelkoja ja ahdistusta. Myös pelottavan ja ahdistavan tilanteen kohtaaminen vähitellen, vaikkapa oman tukihenkilön kanssa, voi ajan kuluessa osoittautua hyväksi menetelmäksi. Tilanteen mennessä mahdottomaksi on hyvä ottaa yhteyttä ammattiauttajaan. 

  - Julia -

Apua tarjoavia sivustoja: JelppiverkkoMLL auttavat puhelimet
Muita linkkejä: Tutkimus 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti